
Analiza taka przebiega w trzech etapach, a mianowicie:
* atak,
* środek
* zakończenie
Kubki smakowe określają cztery podstawowe smaki:
1. słodycz,
2. gorycz,
3. kwasowość,
4. słoność.
Wrażenia dotykowe, z kolei, pozwalają nam ocenić:
* strukturę wina, to znaczy poziom garbników (tanin),
* „ciało”,
* temperaturę,
* CO2
* teksturę.
Innymi słowy odkrywamy jego właściwości ściągające, jego kwasowość i harmonię struktury. Odnajdujemy świeżość, gibkość i krągłość degustowanego wina.
Gdy wino znajduje się w ustach, odczuwamy również jego zapachy. Wrażenia te, są wówczas odbierane tzw. drogą tylno-nosową.
Zwieńczeniem tego etapu degustacji, jest określenie długości wina. Regułą jest, iż im bardziej szlachetne wino, tym dłużej pozostawia po sobie tak smak, jak i aromaty. Inną regułą, z kolei, jest fakt, iż wina podłej jakości, praktycznie nie pozostawiają po sobie żadnej długości.