KONWERSACJA



Śmiało można zaryzykować stwierdzenie, iż konwersacja o degustowanym winie jest najważniejszym jej etapem. Podsumowuje on bowiem dotychczasowe trzy etapy, precyzuje więc Twoje doznania i ostateczną ocenę i definiuje styl degustowanego wina. Jednocześnie też, etap ten jawi się jako pewien egzamin dla Twoich zdolności oratorskich i fantazji w określaniu i opisywaniu wrażeń i odkryć jakich dokonałeś w czasie samej degustacji. Im bardziej poetyckiego języka będziesz używał - tym lepiej .
Konwersacja o winie, przy winie jest zwieńczeniem udanej degustacji. Jest ona również doskonałym ćwiczeniem naszych zdolności poetycko-oratorskich, zmusza nas bowiem do jasnego i precyzyjnego określania i opowiadania o sekretach, które odkryliśmy w degustowanych winach.

Wielki miłośnik i znawca win, Salvador Dali, zwykł był mawiać:

Kto potrafi degustować wina,
nie pije ich już więcej,
jedynie odkrywa ich sekrety
.


Próbując wino, opisujemy doznane wrażenia, stosując bogate i często bardzo obrazowe słownictwo.

Oto przykłady najczęściej używanych określeń i ich znaczenie:

Zwierzęce – to czerwone wino mające bukiet przywodzący w myślach zapach skóry, piżma, dziczyzny...
Cierpkie – dające wrażenie tarcia, przeważnie młode wino czerwone
Leśne – wino o zapachach kory, leśnej ściółki, żywicy itp.
Bukiet – o bukiecie mówimy wtedy, kiedy mamy do czynienia z intensywnymi substancjami zapachowymi rozwijającymi się w trakcie dojrzewania wina w beczkach lub butelkach. Pojęcia tego nie używa się zazwyczaj w opisując wina młode . Wtedy mówimy raczej o aromacie wina.
Dobrze zbudowane – solidne wino, bogate w garbniki
Ostre – wino mocne, ale jednocześnie, soczyste i bogate w alkohol
Korzenne – pachnące przyprawami (cynamon, pieprz, goździki...)
Wyważone – dobrze zharmonizowane w smaku
Kwiatowe – o woni kojarzonej z różą, fiołkiem...
Owocowe – wino o zapachu owoców: czerwone ma niejednokrotnie zapach jagód (czarna i czerwona, porzeczka, malina, wiśnia...), białe natomiast moreli, brzoskwini, cytrusów, melona...
Szlachetne – harmonijne, o głębokiej strukturze
Wartkie – to wino gładkie i lekkie, łatwo się pijące
Lekkie – o niskiej zawartości alkoholu
Likierowe – słodkie wino, niejednokrotnie wzmacniane mocniejszym alkoholem, bogate w cukier gronowy, syropowate
Łagodne - “miękkie” wino, dające wrażenie aksamitu w ustach
Niecierpliwe – o wysokim poziomie kwasowości, ale nie agresywne
Krągłe – gładkie, lekko aksamitne
Wytrawne (sec) – bez najmniejszego śladu cukru
Gibkie, gładkie – zrównoważone wino o niskiej kwasowości i nikłych właściwościach ściągających
Aksamitne – o dużej harmonii smaku, gładkie, “rozpływające się”
Zielone – jeszcze niedojrzałe, o wysokiej kwasowości
Bogate – o dużej, wyczuwalnej złożoności